Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня,

...
Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня,
Коментари Харесай

Парламентът прие законопроекта на БНБ, с който се урежда статутът...

Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в действие от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

 

Със законопроекта за Българска народна банка се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, регистрирани в отчетите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за Българска народна банка.

Не се плануват промени по отношение на настоящото законодателство по отношение на процедурата по желание на състав на Управителния съвет на Българска народна банка. Управителят на банката ще продължи да се избира от Народното събрание. По предложение на шефа Народното събрание ще избира и подуправителите-ръководители на главните ръководства „ Емисионно “, „ Банково “ и „ Банков контрол “. Другите трима членове на Управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на Управителния съвет остава шест години. 

 

В законопроекта е регламентирано и управлението на аварийните активи на Българската национална банка, които не са свързани с паричната политика на евросистемата, както и опцията Българска народна банка да ръководи непознати активи. 

Близо три часа продължиха дебатите по законопроекта в пленарната зала, стигна се до замяна на реплики на висок звук. По време на полемиката от „ Възраждане “ още веднъж показаха опасения от повишение на цените и инфлацията след влизането в еврозоната, както и опасения за загуба на суверенитет. От „ Българска социалистическа партия за България “ показаха, че България към момента не е подготвена да влезе в еврозоната.

От „ Продължаваме промяната-Демократична България “ разясниха, че е нелепо да се приказва за загуба на суверенитет, защото и сега сме в условия на Валутен ръб. Управляващите показаха още, че през 2023 година, когато се причисли към еврозоната, Хърватия има връх по напредък на приходите в Европейски Съюз, а резултатът от еврото върху инфлацията в страната е 0,2%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР